Regler för ALLA grenar

 1. Simmare får inte använda några interna eller externa ämnen som bevarar eller ökar kroppsvärmen. Simning under påverkan av droger eller alkohol är förbjudet. Varje funktionär eller livräddare kan kräva att en simmare lämnar vattnet om han eller hon tror att simmaren är påverkad av alkohol eller droger, eller utgör en fara för sig själv, andra simmare, funktionärer eller åskådare.

 1. Baddräkter måste vara lämpliga och icke-transparenta. Topless (damer) eller simning utan baddräkt är inte tillåtet. Baddräkter får inte passera mitten av låret eller gå längre ned än axeln  (Med andra ord, får inte ha långa ben eller ärmar.) och får inte ha någon form av termiskt skydd eller flythjälp.

 1. Simmare får inte använda någon anordning eller material, som är utformad för att förbättra prestanda, till exempel handpaddlar, snorkel, fenor, eller flythjälpmedel.

 1. Simmare måste bära något på huvudet; antingen en badmössa eller annan varm mössa.

 1. Med undantag för en hatt eller mössa får simmare inte bära några extra kläder, till exempel handskar eller neoprenstrumpor, eller våtdräkter av något slag, vare sig av neopren eller av något annat material.

 1. Arrangörens beslut om huruvida en simmare är klädd lämpligt är slutgiltigt.

Åldersgrupperna för tävlingar för säsongen 2021/2022 bestäms av simmarens ålder den 31 oktober 2022.

VIKTIGT: Den som är född i november/december ska bestämmas av hela antalet år!

Regler för bröstsim

 1. Det enda tillåtna simsättet är «head-up» bröstsim. Huvudets krona får aldrig vara nedsänkt under vattenytan.

 1. Simmare måste bära åtminstone en badmössa eller annan hatt/mössa och får bära simglasögon.

 1. Korgar kommer att finnas till varje bana och i dem lägger tävlande alla sin kläder och väskor. De kommer sedan att transporteras runt till den andra änden av banan, redo för den tävlande att plocka upp sina kläder från när han eller hon har avslutat loppet.

 1. Vid starten kommer startern att instruera alla tävlande om att de ska ha minst en axel under vattnet och i startläget måste man hålla i stegen med ena handen. De tävlande kommer att uppmanas att komma på sina platser, färdiga och sedan sänker startern som finns på andra sidan bassängen flaggan.

 1. Tjuvstarter kommer inte att kallas tillbaka. Uppenbara tjuvstarter resulterar i diskvalificering. Mindre tjuvstarter resulterar i fem sekunders tillägg på tiden. Domarens beslut är slutgiltigt.

Regler för frisim

 1. Simningsstil är vanligt frisim.

 1. Starten är en våt start, det vill säga att simmaren måste starta i vattnet.  Dykningsstart är strängt förbjudet och kommer att resultera i en omedelbar diskvalificering.

 1. När varje tävlande kommer ner i vattnet, kommer de att instrueras av funktionärer om att placera minst en av sina axlar under vattnet, och att inta startposition där de synligt håller i stegen med en hand.

 1. Simmaren avslutar loppet genom att trycka på stegen i slutet av sin bana med minst en hand. Obs: Simmaren måste röra i stegen med minst en hand innan man vänder, voltvändning är förbjudet och kommer att resultera i omedelbar diskvalificering.

Regler för bröstsimsstafett

 1. Sträckan är 4 x 25 meter.

 1. Det enda tillåtna simsättet är ”head-up” bröstsim. Huvudets krona får inte vara nedsänkt under vattenytan. De övriga simmarna måste vänta i vattnet och kan lämna stegen när den tidigare simmaren berört väggen.

 1. Det finns fyra ålderskategorier:
  •  Kombinerad ålder under 150 år
  • Kombinerad ålder 151-200 år
  •  Kombinerad ålder 201-250 år
  •  Kombinerad ålder över 251 år

 1. Varje lag måste bestå av en lagkapten och 3 simmare. Endast lagkaptenen registrerar varje lag. Namnen på de övriga tre gruppmedlemmar anges vid registreringen. 

 1. Lagen måste blandas. Det måste finnas minst en kvinna och en man i varje lag.
Läs mer på: https://iwsa.world/world-championships/rules